Учeсници другe панeл дискусијe у оквиру Мeсeца приступачности, који сe обeлeжава у сусрeт Националном дану давања, говорили су о највeћим проблeмима и изазовима са којима су сe особe са инвалидитeтом сусрeлe током пандeмијe. Овe годинe, Национални дан давања посвeћeн јe унапрeђeњу приступачности за особe са инвалидитeтом.

Учесници друге панел дискусије у оквиру Месеца приступачности, који се обележава у сусрет Националном дану давања, говорили су о највећим проблемима и изазовима са којима су се особе са инвалидитетом сусреле током пандемије. Ове године, Национални дан давања посвећен је унапређењу приступачности за особе са инвалидитетом.

„Пандемија је била велики изазов за све грађане, а особе са инвалидитетом су се нашле у посебно неповољној позицији – неки од њих су имали само делимичан приступ важним информацијама, приступ рехабилитацији, терапијама и интервенцијама био је ограничен, деца са оштећеним слухом нису могла да прате онлине наставу“, поручио је Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума. „Упркос томе, постоји и много позитивних примера током пандемије, али верујем да треба тежити системском решењу када је у питању брига о особама са инвалидитетом у оваквим временима“.

Веран је додао да је Српски филантропски форум био у константној комуникацији са организацијама и удружењима особа са инвалидитетом, у циљу идентификовања највећих проблема са којима су се особе са инвалидитетом сусреле у току пандемије.

Др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља, нагласио је да је непрестани дијалог између удружења особа са инвалидитетом и Владе и локалних самоуправа кључно за унапређење приступачности у нашој земљи. „Како бисмо креирали будућност у којој смо сви равноправни, потребно је да констатно подижемо свест о проблемима са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, пре свега кроз информисање о приступачности, али и баријерама, као и да особама са инвалидитетом омогућимо активну улогу у друштвено-политичком животу. Само заједничким ангажовањем успећемо да квалитет њиховог живота подигнемо на највиши ниво и допринесемо да Србија постане савремена, демократска држава Европске уније,“ изјавио је секретар Ђелек.

Јелена Аврамовић, представница америчке агенције за међународни развој УСАИД закључила је да нас је пандемија корона вируса, која је почетком године захватила свет, затекла врло неспремне. „Сви грађани света сусрели су се са разним баријерама, пре свега у ограничењу кретања. Ванредно стање и нужност поштовања строгих епидемиолошких мера показало нам је каква је свакодневица особа са инвалидитетом, стога је сада право време да се боримо за унапређење квалитета њиховог живота, кроз даље подизање свести свих грађана о баријерама, али и спровођењу конкретних мера у сарадњи са државним институцијама“, закључила је Јелена.

На панел дискусији су поред представника Министарства здравља, УСАИД-а и Српског филантропског форума, своја искуства поделиле и Катарина Тадић, у име Удружења “На пола пута из Панчева” и Гордана Рајков из Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом. Панел је модерирала Јасмина Бараћ – Перовић, одборници у Скупштини Града Ниша и председница Мреже организација “Из круга Србија” за подршку и помоћ женама са инвалидитетом.

Национални дан давања успостављен је 2018. године, на иницијативу Српског филантропског форума, и обележава се 9. октобра, на дан рођења Михајла Пупина, великог српског научника, иноватора и филантропа. Циљ Дана давања је промоција културе давања кроз пружање помоћи институцијама од друштвеног значаја.

Национални дан давања је део Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац. Остали чланови Коалиције су Траг фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије. Догађај се реализује под покровитељством Савета за филантропију којим председава председница Владе Ана Брнабић.