У Србији је 9. октобра под слоганом „Србија без баријера“ обележен трећи по реду Национални дан давања који је ове године посвећен особама са инвалидитетом, односно борби за потпуну приступачност, кроз акције за уклањање препрека и изградњу инфраструктуре која би омогућила приступ информацијама и кретање свима, како особама са инвалидитетом, тако и старим особама, мајкама са децом и свим грађанима.

У Србији је 9. октобра под слоганом „Србија без баријера“ обележен трећи по реду Национални дан давања који је ове године посвећен особама са инвалидитетом, односно борби за потпуну приступачност, кроз акције за уклањање препрека и изградњу инфраструктуре која би омогућила приступ информацијама и кретање свима, како особама са инвалидитетом, тако и старим особама, мајкама са децом и свим грађанима.

Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума, овом приликом најавио је почетак кампање прикупљања средстава за рад Националног преводичачког центра за знаковни језик за особе са оштећеним слухом. „У првој фази ове кампање, фокусирали смо се на подизање свести о овој теми, а сада је време да кренемо са конкретним активностима које ће допринети квалитету живота особа са инвалидитетом, нарочито у области приступачности, јер се сваки четврти грађанин Србије суочава са проблемом неприступачности. Оснаживањем овог центра за знаковни језик, 12.000 људи у Србији добија приступ преводиоцима на знаковни језик – укључујемо их у друштво, омогућавамо им константну комуникацију са преводиоцима и пружамо могућност да добију помоћ истог тренутка када им је она потребна“.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакао је да је унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом од почетка један од приоритета министарства, и да су се, сарадњом са кровном организацијом НООИС и другим удружењима особа са инвалидитетом, трудили да улажу у оно што је идентификовано као најпотребније. „Осмислили смо пројекат под називом Једнаки, и пробали да управо са њима на тај начин дођемо до најбољих и најефикаснијих решења. Ми смо као министарство почетком године покренули тај пројекат, а онда се укрстили са овогодишњим пројектом Српског филантропског форума и Коалиције за доброчинство. Много објеката и установа широм наше земље је и даље неприступачно, али ја верујем да ћемо, уз вашу и нашу помоћ, успети да променимо Србију на боље“, рекао је Ђорђевић и додао да је на предлог министарства, ова година проглашена годином солидарности и сарадње.

Директор мисије УСАИД-а у Србији, Мајк де ла Роса, истакао је да се овогодишња тема промоције приступачности за све грађане Србије поклапа се са важним догађајем у историји грађанских права у Америци – САД обележавају тридесету годишњицу од доношења закона о Американцима са инвалидитетом. „То је закон који забрањује дискриминацију на основу инвалидитета, конкретније, овај закон намеће обавезу да све зграде јавне управе буду приступачне, и такође захтева од послодаваца да активно раде на унапређењу будућности за све особе са инвалидитетом. Кроз партнерство са Фондацијом Ана и Владе Дивац и члановима Коалиције за доброчинство, и Саветом за филантропију, помажемо да грађани Србије уживају исте слободе и права“, рекао је Мајк де ла Роса.

У оквиру овогодишње кампање, Коалиција за доброчинство, заједно са Фондом Б92 доделила је 59 награда донаторима за помоћ током КОВИД-19 пандемије, и 5 награда донаторима у оквиру кампање Србија без баријера. Коалиција је наградила и медије који су допринели свеукупној промоцији филантропије у Србији.

Новинари и редакције: Јелена Зорић, емисија „Добро у људима“, Томислав Р. Симоновић, Мирољуб Дугалић, Хуманитарни мост Вести онлајн (Бланка Романо, Славица Сарајлија, Радмила Лончар и Снежана Алексендрић);

Компаније: Хемофарм ШТАДА група, Хемофарм фондација, Елиxир Гроуп, Елиxир фондација, АИК Банка, Телеком Србија АД, Марбо Продукт, Нордеус, Амбасада Републике Немачке, ЈТ Интернатионал АД Сента, Делез Србија, МК Гроуп, Униkредит банка, Роберт Бош д.о.о. Београд, Комерцијална банка АД, Каталист Балканс, Кроп’с & Партнерс д.о.о, Еуробанк АД, Моби банка а.д. Београд, Теленор фондација,  МОЛ Сербиа д.о.о. Београд, Б.Браун Адриа РСРБ д.о.о, Цоца Цола ХБЦ Србија, Фиорано д.о.о. Сомбор, Yазаки Србија д.о.о. Шабац, ПСР Енгинееринг Солутионс д.о.о, Фондација за отворено друштво, Амбасада Краљевине Норвешке у Београду, СГС Београд д.о.о, Гранд Моторс д.о.о. Београд, Милена Аврамовић Бјелица,  АБ Софт д.о.о,  Најсфудс Ресторани д.о.о. – МекДоналдс Србија, Богдан М. Гецић, оснивач канцеларије Гецић Лаw, Адвокатска канцеларију “Гордана Поповић и сарадници”, Удружење грађана за демократију и грађанско образовање “Грађанске иницијативе”, Европска консалтинг група д.о.о, Ветроелектране Балкана д.о.о. Београд, Електроват д.о.о, Амбасада Краљевине Белгије у Србији, Елицио Wинд д.о.о, агенција Чаптер 4, Аунде СРБ д.о.о, ЛимундоГрад д.о.о, Фелна д.о.о, Интернационални центар за трансфер знања и технологије, партнерство и иновације – ИЦТТИ, ТАРА Интернатионал Цонсултинг д.о.о, Оптиссимо д.о.о, Група лекара апсолвената Медицинског факултета у Београду, генерација ’97, Удружење грађана “Импулс” Тутин, Делта Холдинг, Дрегер Техника д.о.о, Група 484, МДС Информатички инжењеринг, Метецх д.о.о, Неw Имаге д.о.о, Инпхарм Цо. д.о.о,  Унилевер Београд д.о.о, Унионцлеан, Амбасада Сувереног Малтешког реда у Републици Србији, Таш Београд и Беxеxпресс.