Нeгативни примeри када сe учинe видљиви, чeсто знају да произвeду брзо рeшeњe управо због тога што су учињeни видљивим. Позитивни примeри знају да инспиришу и подстакну, да сe проширe, оснажe, постану стандард. Циљ и овог тeкста јe да прeдстави јeдан вeлики позитиван примeр друштвeно одговорног пословања Еуробанку.

Обележавајући Национални дан давања 9. октобар, Српски филантропски форум је одликовао повељама бројне компаније и појединце за посебан допринос у развоју доброчинства и филантропије.

Еуробанка је добила признање за бројне донације којима је ојачан здравствени сектор, прво са 6 милиона динара УНИЦЕФ-у за набавку медицинске опреме, а затим преко СФФ-а и Фонда Б92, милион и двеста хиљада динара – за куповину кисеоничких протокомера за Клинички центар Србије, КЦ Ниш и КЦ Крагујевац.

Еуробанка је од оснивања 2003. године, пример друштвено одговорне банке која је донела европске стандарде у пословању и у односу према заједници. До данас је укупно донирано више од 4,5 милиона евра у кључне области подршке локалној заједници: образовање, здравство, екологију, културу и социјалну инклузију.

Од 2018. године континуирано спроводи самостални пројекат „Школа као нацртана за Вас“, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Захваљујући средствима прикупљеним путем хуманитарне Мастерцард кредитне картице „Еуробанк Велико срце“, модернизовани су кабинети и учионице у средњим економским школама у Београду, Шапцу, Суботици и Лесковцу.

И након ових значајних донација, Еуробанк је наставила да учествује у постојећим иницијативама, али и да покреће сопствене, пружајући подршку најугроженијим категоријама друштва. Међу њима су и продавци магазина ЛИЦЕ УЛИЦЕ, који су увођењем ванредног стања и посебних мера заштите од коронавируса, били суочени са непремостивом препреком – потпуном обуставом продаје, па самим тим и изостанком материјалних прихода. Поред тога, Еуробанк је обезбедила финансијска средства за набавку уређаја „Поwер Тецх“ који је значајан за дезинфекцију уметничко историјских предмета за Народни музеј у Београду, као и неопходну помоћ породицама из Удружења „Аутизам Ваљево“. Такође, на позив НАЛЕД-а, Еуробанк се, као један од покровитеља, прикључила конкурсу за избор најбољих примера наставе на даљину и обезбедила 2 лаптопа са инсталираним софтвером за читање е-књига, као награде за најкреативније наставнике у Србији.

Национални дан давања је тематски ове године посвећен подршци свима који имају проблеме са кретањем, а то је скоро сваки четврти грађанин Србије, особе са инвалидитетом, стари, мајке са децом. Када је реч о препрекама, обично се мисли на ивичњаке, недостатак рампи и слично, а питање је много шире и сложеније.

Еуробанка је пример банке која је на прави начин одговорила овим изазовима, примењујући принцип „Дизајн за све“ у реконструкцији експозитура, које су на тај начин прилагођене за све грађане (за слепе и слабовиде, кориснике инвалидских колица, мајке са децом, старије људе који се отежано крећу).

У адаптираним експозитурама, реализована је обука запослених о коришћењу адекватне терминологије у опхођењу према особама са инвалидитетом.

Пословно седиште Еуробанк: урађено у складу са принципима “Дизајн за све”, у потпуности прилагођено особама са инвалидитетом: Индуктивна петља постављена у конференцијској сали, прилагођен улаз у зграду, приступна рампа на улазу сваког спрата, тоалет прилагођен особама са инвалидитетом, подне гумене подлоге за правце комуникације, тактилна инфо табла за особе са оштећеним видом, покретна рампа на улазу на терасу, лифт означен Брајевом азбуком.

За своју пословну централу, Еуробанка је добила сертификат о инклузивности Европског института за дизајн и инвалидитет, као једина пословна зграда у Србији којој је до сада уручено овакво признање.

Захваљујући донацији Еуробанке, интернет презентација Српске академије наука и уметности доступна је за све кориснике, што је омогућио софтверски додатак на компјутеру и сајту – звуком се добијају текстуални садржаји, опис слика. Ова банка омогућила је и изградњу инклузивних паркова на Бежанијској коси и Пироту, у којима могу да се играју СВА деца.

Однос Еуробанке према свим корисницима, укључујући посебно особе са инвалидитетом, је веома важан позитиван пример који води рачуна о стандардима и могућностима истим за све.

А све што су до сада урадили, требало би да буде стандард за све јавне установе, стамбене зграде, саобраћајнице, све установе. Уз санкционисање сваког одступања које производи баријере.

Веома су важни и пројекти Еуробанке који нису директно везани за приступачност објеката.

Покретни инклузивни музеј представља изложбу предмета дизајнираних по међународном принципу „Дизајн за све“, чији су аутори студенти факултета уметности, архитектуре, шумарства и факултета за дизајн на приватним и државним универзитетима на којима се изучава дизајн. На конкурсу, студенти су имали задатак да осмисле практичне предмете чија ће употреба олакшати живот особама са инвалидитетом и њиховим породицама. У оквиру пројекта „Покретни инклузивни музеј“, реализован је низ радионица о Дизајну за све на свим факултетима у Србији који се баве дизајном и архитектуром. Основна функција Покретног инклузивног музеја јесте да представи успешан спој форме и функције, обезбеђујући узоре и инспирацију дизајнерима и њиховим потенцијалним клијентима, произвођачима који раде у приватном и јавном сектору.

Студентске радове оцењивало је независно тело које су чинили стручњаци из Европског института за дизајн и инвалидитет (ЕИДД), Болоњске академије лепих уметности, и чланови ЕИДД из Србије. Комисија је одабрала 27 најбољих радова који су чинили поставку покретног музеја и обилазили веће градове у Србији (међу којима рад под називом „Сто за пресвлачење беба на јавним местима“, рад под називом „Шпипаљка“, и као најбољи „Јастук са тајмером“, Шоља за слепе)

Пројекат „Покретни инклузивни музеј“ одличан је повод да се јавности скрене пажња на проблеме које у свакодневном животу имају особе са инвалидитетом. Такође, јачањем политике Републике Србије ка развоју домаће производње, неопходно је едуковати младе људе о принципима дизајна прилагођеног свима, да се употреба ових производа не би искључиво базирала на набавци страних производа.

Иницијатива за партнерство са Српском академијом наука и уметности на пројекту „Уметност за СВЕ“ проистекла је из недоступности садржаја културе особама са инвалидитетом, с циљем омогућавања приступачности Галерије САНУ и Галерије Науке и технике свим грађанима, без баријера, обезбедјујући савремен и интерактиван приступ садржајима културе, прилагодјеним младјој популацији, развијање свести о толеранцији и разумевању.

Поставка мултимедијалног мобилног водича, тактилних и аудио помагала у Галерију САНУ и Галерију науке и технике, омогућава особама са инвалидитетом равноправност и доступност садржаја културе. Мултимедијални водич је лак за коришћење; довољно је са собом понети таблет, лап топ, мобилни телефон и имати бесплатан и лак приступ мултимедијалном музејском водичу за сваку изложбену поставку, без обзира како видите, чујете и који језик говорите. Отварање изложбе академика Владе Величковића поклопило се са пуштањем у рад мултимедијалног водича. Владимир Величковић је подржао напоре партнера у пројекту да омогуће слепим/слабовидима, глувим/глувонемима да доживе и осете уметност на потпуно нов начин. Представници Савеза слепих Србије такође су истакли да своје афинитете према уметности могу да задовоље путем тактилног приступа информацијама, као и путем мултимедијалног водича који текстуалне описе слика претвара у говорне. Поред тога, у Галерији науке и технике САНУ, одржана је радионица за студенте архитектуре на тему приступачности, на којој је гост предавач био Пете Керцхер, амбасадор ЕИДД-Десигн фор Алл реализована је изложба „Градови за СВЕ“, у организацији Европског института за дизајн и инвалидитет, Галерије науке и технике САНУ, Центра за развој инклузивног друштва и Еуробанк. Изложбу која је након већих градова Европе стигла и у Београд, чинили су радови пројектовани по принципу „Дизајн за СВЕ“, из области индустријског дизајна, архитектуре и просторног планирања, прилагођени за свакодневну употребу свих људи, без баријера.

Последњих година, захваљујујући средствима прикупљеним путем хуманитарне Мастерцард кредитне картице Велико срце, у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, опремљене су сензорне собе, монтесори кабинети и спољна игралишта у специјалној ОШ „Милоје Павловић“ у Београду, „Радивој Поповић“ у Земуну, вртићу „Зора“ на Звездари, дневни боравак за децу са инвалидитетом у Прокупљу, итд.

Успешна дугогодишња сарадња са Спортским савезом ОСИ на промоцији спорта и здравог живота за ОСИ. Свесни смо да су спортско рекреативне активности један од најважнијих елемената у рехабилитацији ОСИ, па је захваљујући финансијским средствима формиран први фудбалски клуб у оквиру савеза, организовано такмичење у спортском риболову и куглању.

Организација продајног новогодишњег базара у пословним просторијама банке, који окупља социјална предузећа и Удружења ОСИ који продају своје производе, набавка пакетића за децу из различитих удружења особа са инвалидитетом, донирање рачунара и намештаја, сакупљање чепова за акцију „Чепом до осмеха“, волонтирање запослених у удружењима, набавка медицинске и заштитне опреме током пандемије коронавируса, само су неке од активности које спроводимо протеклих година.

Еуробанка је добитница бројних признања за друштвену одговорност, солидарност, хуманост. Чланица је Српског филантропског форума.

Национални дан давања 9. октобар, ове године обележен је по трећи пут у организацији Српског филантропског форума. Коалиција за доброчинство коју чине Фондација Ана и Владе Дивац, Траг фондација, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање, Каталист Балканс и Привредна комора Србије, реализују Пројекат за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој – УСАИД.